Gå direkt till innehåll
Helena & Sussi ute på äventyr i Småland
Helena & Sussi ute på äventyr i Småland

Blogginlägg -

Årets säljare – vad är hemligheten?

2019 är året då jag tänker samresa med alla som blev Årets Säljare 2018 på Movement– jag är enormt nyfiken på hur dessa stjärnor arbetar på fältet och vad de har för tips och tricks att dela med sig av. Sagt och gjort, en tidig februarimorgon tog jag tåget till Nässjö där bästa Sussi Ahlén – Årets säljare i Kolonial 1 plockade upp mig, strålande i kapp med vintersolen.

Jag fick hänga med Sussi till hennes ICA, Coop och Willys- butiker i Nässjö och Eksjö, och fick uppleva en riktig provkarta på hur Movements värderingar ska levas – wow! Sussi har ett enormt engagemang i sitt arbete och alla människor runt omkring henne och hon formligen lyser av arbetsglädje.

Hon har STENKOLL på sina budgetar, sina produkter, på hur man utläser en mängd fakta ur en hylletikett, på sina inköpares personlighetsdrag, preferenser och intressen, på butikernas förutsättningar och behov (Affärsmässighet!).  

Sussi har stenkoll på Ella's Kitchen och varit med och bidragit till deras framgångssaga

Under våra bilresor mellan butikerna coachar och peppar hon tre av sina teamkollegor, och fler står på kö i missade samtal 😊 I butikerna hälsas hon glatt av personalen och småpratet med alla bubblar (Prestigelöshet!). 

Hon visar mig sitt block som hon uppdaterar löpande inför varje ny arbetsvecka och som hon sedan har med sig på passagerarsätet (visar exakt hur hon och teamet ligger till och har kvar i budgetar), hon vet i stort sett exakt vart hon skall vara varje dag i hela säljcykeln, men bangar inte för att ta en omväg några mil till en Coopbutik med ett ställ, eftersom det möjliggör en schyst exponering av Nöt Crème (Proaktivitet!).

Relationen med inköparna är otroligt viktig

Under vår lunch passar jag på att intervjua Sussi lite;

Hur är en riktigt bra säljare, tycker du?

  • En riktigt bra säljare är en lyssnare – lär känna sina inköpare, deras behov och önskemål. En bra säljare söker också information och samlar på sig kunskap så att man ligger steget före. Baserat på det ser jag till butikens bästa – det är trots allt de som ska sälja produkterna åt dig! Med bra förberedelser och planering kommer man dit man vill.

Varför jobbar du på Movement?

  • Jag älskar utmaningar– och utmaningar har vi hela tiden på Movement. Jag har lovat mig själv att jag aldrig ska jobba med något som jag inte tror på – och vi har en GRYM portfölj! Vi har faktiskt också helt underbara chefer.

Tre bra tips för att nå dina mål?

  • Förberedelse och planering är A och O - utan planering löser du ingenting.
  • Kunskap och koll – när ditt inbokade möte krymper till en minut måste du ha en strategi i bakhuvudet vad du vill förmedla den minuten för att få med dig en affär eller ha ett säkert kort till nästa gång du kommer till butiken.
  • Skaffa dig kunskap om hur människor fungerar – lär känna dina kunder och förstå deras behov. Var dig själv – men anpassa ditt beteende till den du möter.

Efter en härlig och intensiv dag med massor av arbete, prat och garv, släpper Sussi av mig på stationen i Mjölby. Jag somnar som en stock när tåget börjar rulla…

Kategorier

Inget vanligt säljbolag!

Vår vision är att vara det bästa säljbolaget och distributörsbolaget i Sverige. Med oss får du bred kompetens, högt engagemang och stark affärsmässighet. Vi arbetar transparent, proaktivt och nära våra samarbetspartners för att skapa försäljning ut ur butik. Tillsammans är vi över 100 medarbetare som skapar värde för dina varumärken – varje dag!

Movement Group AB
Flygledaregatan 5b
212 39 Malmö
Sverige